Träningsvärk
Vad exakt träningsvärk beror på är inte helt klart men det finns många teorier. Allt ifrån mjölksyra till inflammation och muskelskada.
Vad är egentligen träningsvärk?
De flesta har drabbats av träningsvärk någon gång efter ett tufft pass på gymmet. Det är en molande smärta i musklerna som kan begränsa rörlighet, kontroll och styrka.
Det är vanligast att drabbas av träningsvärk när du har jobbat på att förlänga muskler samtidigt som du spänner dem. Det kallas för excentrisk träning och sker till exempel när du håller emot en hantel medan du släpper ner och förlänger armmusklerna. Eller när du springer nedförs i en backe.
Vad som faktiskt orsakar träningsvärk är svårare att förklara, menar Niklas Psilander, idrottsfysiolog vid Gymnastik- och idrottshögskolan.
– Det som kan uteslutas är att det har med mjölksyra att göra. Det säger sig självt eftersom det inte finns en förklarlig mekanism. Mycket av den träning man gör som ger mycket träningsvärk, som tunga knäböj eller excentriska knäböj när du får hjälp att lyfta upp men håller emot på vägen ner, ger nästan ingen mjölksyra alls.
Muskelskada? Inflammation? Förmodligen allt på en gång
Det finns många andra teorier, som att muskelceller skadas, eller en inflammatorisk process som bildar vätska och ger smärta.
– Det är förmodligen en kombination av alla dessa saker. Det kan också skilja sig från person till person där vissa faktorer är mer betydelsefulla. Människor reagerar dessutom väldigt olika på den typ av träning som ger träningsvärk. Vissa får väldigt mycket träningsvärk efter ett dygn andra får mer efter två dygn, säger Niklas.
Läs mer om hur forskning på träningsvärk går till och om den senaste teorin som kopplar träningsvärk till nervsystemet.
Är träningsvärk farligt?
Niklas menar att träningsvärk egentligen inte är farligt. Du kan dock utsätta dig för risker genom att träna med träningsvärk eftersom du blir försvagad.
– Det man vet säkert är att man får en kraftig försämring i muskelstyrkan och det kan vara väldigt markant. Du kan vara hälften så stark dagen efter ett tufft excentriskt pass. Det är lite farligt om du håller på med komplexa styrkeövningar som frivändningar, utfall, knäböj eller crossfit till exempel som kräver bra stabilitet och att utnyttja din muskelstyrka. Har man bara hälften av muskelstyrkan kvar då kan man ta på sig allvarliga skador.
När träningsvärk går överstyr
Niklas berättar också om ett skräckexempel där träningsvärk gått överstyr. Det gällde en kvinna i USA som utövade crossfit. Hon var van att träna men hade inte tränat på många månader. När hon kom tillbaka kunde hon fortfarande alla övningar och kunde belasta kroppen ordentligt. Så hon körde järnet helt enkelt. Dagen därpå hade hon fruktansvärd träningsvärk och blev otroligt sjuk.
–Det resulterade i något som heter rabdomyolys, hon hade tagit på sig så mycket muskelskada att proteiner läckte ut i blodet vilket överbelastar njurarna. Det visar sig genom att man kissar brunt. Det kan leda till njursvikt och är livsfarligt. Det finns också tecken på att man kan ha en genetisk känslighet för träningsvärk så för henne var det nog en kombination av ovanlig känslighet och mycket hård träning.
Då ska du söka vård
– Jag kan säga att om man kör riktigt hårt och får ordentlig träningsvärk, dessutom blir illamående och kissar brunt, då ska man söka akut vård. Det är väldigt farligt men också mycket ovanligt.