Orsaker bakom muskelvärk

Muskelvärk beror oftast på att musklerna blivit överansträngda eller överbelastade. Det kan också bero på ovana rörelser och träning som du inte är van vid. En annan anledning till att du kan få muskelvärk kan vara stress eller sjukdomar.

Man och kvinna styrketränar
Träningsvärk är den främsta orsaken. Överbelastning av musklerna eller träning du inte är van vid kan leda till muskelvärk.
Äldre kvinna med influensa ligger i sängen.
Drabbas du av en infektion kan kroppen reagera med feber och muskelvärk.
Stressad kvinna
Långvarig stress kan öka spänningar i kroppen.
Kvinna får massage
Varm vetekudde, massage och akupunktur kan lindra värken.


Vanligast är träningsvärk

Den vanligaste anledningen till muskelvärk är för hård träning eller träning som du inte är van vid. Oftast uppstår muskelvärk om du haft ett längre uppehåll med träningen. När du sedan börjar träna igen är musklerna ovana och du får träningsvärk.

Infektion och influensa

Om du har fått en infektion i kroppen så är det vanligt att kroppen reagerar med feber och/eller muskelvärk. Andra symptom är trötthet, yrsel och huvudvärk.

Stress kan öka spänningar i musklerna

Är du mycket stressad under en längre period kan det leda till att kroppen reagerar negativt på stressen. När du är stressad så spänner du dig omedvetet. Detta kan leda till smärta och spänningar.

Arbetsställningen påverkar

Arbetsställningen vid ett stillasittande arbete är mycket viktig. Har du fel arbetsställning kan det leda till att du får både led- och muskelvärk.

Muskelbristning ger omedelbar smärta

En muskel kan brista om den belastas fel eller kraftigt. Detta ger plötslig intensiv smärta. Ibland kan även ett blåmärke uppstå på grund av blödning.

Sjukdomar som ger muskelvärk

Det finns även sjukdomar som kan ge dig muskelvärk. Den kanske mest välkända sjukdomen där muskelvärk är det huvudsakliga symptomet är fibromyalgi.

Det finns personer som går runt med ständig muskelvärk utan att veta att det beror på sjukdomen fibromyalgi. Denna typ av muskelvärk kan uppstå i alla kroppsdelar men vanligast är att du känner muskelvärk i nacke, axlar och nedre delen av ryggen.

En annan typ av sjukdom som gör att du får muskelvärk är myosit som är en inflammatorisk muskelsjukdom. Detta är en mycket ovanlig muskelsjukdom som även kan ge symptom på huden. Typiska symptom är blålila upphöjda knottror på begränsade områden på huden, exempelvis ögonlock, knogar eller på bröstet.

Behandla på olika sätt

Har du fått muskelvärk finns det olika sätt att behandla den.

Värme brukar fungera bra. Lägg en varm vetekudde på de muskler som gör ont och försök sedan att försiktigt massera bort muskelvärken. Även värmande/kylande liniment kan också tillfälligt lindra din muskelvärk. Smörj in det onda området med exempelvis tigerbalsam.

Akupunktur kan också hjälpa mot vissa former av muskelvärk.

Sök vård om

Om du har haft muskelvärk under en längre period och inte vet vad det beror på bör du söka sjukvård. Samma sak om värken blir värre med tiden.