Träningstips för dig med fibromyalgi

Det kan verka märkligt att en sjukdom som fibromyalgi, som ofta förvärras av fysisk aktivitet, också kan behandlas med det. Motion och träning som stärker kroppens muskler och skelett motverkar smärta på lång sikt även om det kan göra mer ont i början.


Enligt FYSS (Fysisk aktivitet i sjukdomsprevention och sjukdomsbehandling) finns vetenskapligt stöd för att milda och medelsvåra symptom på fibromyalgi kan lindras med konditions- och styrketräning.

Att tänka på

  • Börja alltid lätt, på en nivå som är behaglig och inte gör ont, arbeta upp en regelbundenhet.
  • Det finns ingen specifik övning som hjälper dig med fibromyalgi
  • Välj en aktivitet som du tycker om så att du har lättare att hålla fast vid din rutin. Det kan vara allt ifrån promenad och stavgång eller cykling och simning, eller helt enkelt att arbeta en stund i trädgården.

Förslag på träningsschema

Konditionsträning: Måttlig intensitet, 2-3 gånger i veckan, minst 20 minuter per tillfälle

Muskelstärkande träning: Måttlig intensitet 8-10 övningar, 15-20 repetitioner, 2-3 set, 2-3 gånger i veckan

Du kan arbeta dig upp till en högre intensitet men dra då ner på antalet repetitioner, 5-10 räcker.

Kom ihåg

Du kan dela upp ett längre pass på 30 minuter i två och sprida dem över dagen om du inte känner att kroppen är med dig. Det viktigare att du fullföljer passet och fortfarande har ork att fortsätta nästa dag.

Dessutom kommer du märka att fysisk aktivitet även hjälper mot trötthet och ger dig mer energi och motivation att fortsätta träna.