Forskning på träningsvärk kan vara nära ett svar

Likt förkylning är träningsvärk så vanligt att det vore en guldgruva för forskare att hitta svaret på vad som orsakar det och därmed hitta en effektiv behandling. Trots det har ingen forskning gett ett slutgiltigt svar. Men kanske är de nära nu.


Niklas Psilander

Niklas Psilander är idrottsfysiolog vid Gymnastik- och idrottshögskolan.

Niklas Psilander är idrottsfysiolog vid Gymnastik- och idrottshögskolan och berättar hur man forskar på träningsvärk.

Så går studier på träningsvärk till

– Först gäller det att orsaka rejäl träningsvärk. Det kan man göra genom att till exempel sätta ett löpband på negativ lutning som en nerförsbacke. Sen får deltagaren springa i 15-20 minuter. Det finns också speciella maskiner som sätter tryck nedåt i ett knäböj till exempel.

Sen tar man oftast muskelbiopsier för att titta på vad som händer i muskelfibrerna. Man tar blodprov för att mäta om någonting läcker ut ur musklerna. Kreatinkinas är ett typiskt tecken på att membranet som omger muskelfibrerna skadats eller börjat läcka, förklarar Niklas.

Varför får vi inga svar?

Så om dessa metoder finns tillgängliga, varför har det varit så svårt att hitta svaret på vad som orsakar träningsvärk?

– Det har funnits så många teorier, som mjölksyra, eller skadade muskelceller, eller en inflammatorisk process. Vissa teorier har man testat på djur. De utsätts verkligen för tuff påfrestning på musklerna och då kan man se tecken på inflammation eller muskelskada. Men detta verkar inte hända när men tar det vidare i studier på människor som tränar mer vardagligt.

En del studier på människor har publicerats men de resultaten går inte alltid att återskapa i senare studier.

Niklas förklarar att det kan bero på att studien inte var väl utförd eller genomtänkt. Men forskare stöter ofta på komplikationer i denna typ av forskning.

– Ett problem har varit att om man tar många muskelbiopsier kan det i sig orsaka en inflammation i muskeln. Det sannolika är att träningsvärk är en kombination av flera saker vi sett i studier.

Fötter springer på ett löpband.

För att orsaka rejäl träningsvärk på labbet kan man sätta ett löpband på negativ lutning som en nerförsbacke och låta deltagare springa i 15-20 minuter.

Det senaste rönet

Men forskare har inte gett upp. Det finns fortfarande flera trådar att dra i för att tillslut hitta orsaken bakom träningsvärk.

– Det verkar som att en ny tråd är att det är något som händer i nervbanorna i det centrala nervsystemet och att smärtkänsligheten påverkas. Det kan vara en retning i nervsystemet som gör att man upplever smärtan mycket mer. Det kanske är en skyddsmekanism men man vet inte riktigt varför.