3 orsaker till att du får ont i musklerna

Troligtvis är överansträngning eller träningsvärk den vanligaste orsaken till mnuskelvärk men det finns även sjukdomar som kan ge muskelvärk som symptom.


1. Infektion i kroppen

När du har fått en infektion i kroppen är vanliga symptom feber och muskelvärk. Även vid stress och depression kan du få liknande symptom. Stress gör att du spänner kroppen omedvetet vilket kan leda till att du känner smärta i kroppen på lång sikt. Vid depression är vanliga symptom att få ont i muskler, leder och också att få huvudvärk.

2. Sjukdom som ger muskelvärk

Det finns även sjukdomar som ger muskelvärk. Två exempel är fibromyalgi, som kan ge kronisk värk, och myosit, som är en ovanlig inflammatorisk muskelsjukdom. Om du har haft ont i musklerna under en lång period, du anpassar ditt liv efter värken och om den inte lindras med vila bör du uppsöka vård för att se till att det inte är något som kan leda till en långvarig smärtproblematik.

Vanliga symptom vid fibromyalgi

  • ont i hela kroppen under en lång period
  • får ont av sådant som i normala fall inte gör ont
  • sänkt smärttröskel
  • upplevda domningar
  • stela muskler

3. Träningsvärk eller överansträngning

Den vanligaste orsaken till muskelvärk är troligtvis att du har använt muskler du inte brukar genom ovanliga rörelser eller hård träning. Alltså träningsvärk! Detta är inte farligt men kan göra ont i ett par dagar innan det går över, mest känns det ungefär ett eller två dygn efter ansträngningen. Värk i musklerna kan även bero på att du varje dag utför samma monotona rörelser som sätter för hög press på muskulaturen.