Muskelreumatism

Muskelreumatism drabbar oftast äldre personer och ger värk och stelhet i flera muskelgrupper. Muskelreumatism kan behandlas med kortison.


Symptom på muskelreumatism

Muskelreumatism

Muskelreumatism kan göra att du får svårt att lyfta armarna ovanför huvudet.

Muskelreumatism, polymyalgia reumatika, är en sjukdom som ger värk och stelhet i kroppen i flera muskelgrupper.

Symptomen kommer smygandes under en längre tid och finns oftast i de stora muskelgrupperna så som nacke, axlar och ner till överarmar och lår.

Stelheten är särskild tydlig på morgonen eller när du har suttit stilla länge. Du kan exempelvis ha svårt att komma upp ur sängen på morgonen.

Vissa känner sig även trötta och går ner i vikt.

Orsaken är okänd

Varför vissa drabbas av muskelreumatism är okänt. Forskning pekar dock på att det finns ett samband med inflammation i vissa blodkärl.

Vem drabbas?

De som drabbas av muskelreumatism är oftast mellan 70-80 år. Det är mycket ovanligt att någon under 50 år drabbas. Kvinnor drabbas tre gånger oftare än män.

Behandling med kortison

Muskelreumatism behandlas med kortison. Det är vanligt att man behöver ta medicin under flera år. Detta gör att muskelbesvären lindras eller försvinner helt.

Kortisonbehandling kan dock ge benskörhet. Därför är det viktigt att du även äter kalcium och D-vitamin för att förhindra benskörheten.

chat
expand_more

clear