Var börjar kronisk smärta? Forskarna närmar sig svaret

Forskare har identifierat uppemot 100 gener som aktiveras hos personer som lider av kronisk smärta, visar ny forskning från ett samarbete mellan fyra amerikanska universitet. De nya forskningsrönen möjliggör en mer riktad och effektiv behandling för miljoner av människor som lider av diagnosen.


Forskarna fick det unika tillfället att studera nervcellerna vid ryggradens bas, de så kallade spinala ganglion, hos personer som lider av kronisk smärta. Genom att studera cellernas arvsmassa, DNA, lyckades man identifiera mellan 50 till 100 gener som i olika grad aktiveras, beroende på smärtgraden personerna upplever på daglig basis.

– Det finns ungefär 50 till 100 gener som ser väldigt lovande ut och som vi bör studera närmare. Två tredjedelar av dessa vet vi väldigt lite eller ingenting alls om när det gäller dess roll i smärta. I vår studie ser vi att de aktiveras på olika sätt beroende på smärtgraden och kön, säger Pradipta Ray, forskare vid University of Texas at Dallas, i ett pressmeddelande på universitetets hemsida.

Mer riktad och effektiv behandling

Kronisk smärta kan i dagsläget inte botas, men besvären kan lindras med bland annat receptfria smärtstillande och antiinflammatoriska läkemedel och fysiska övningar. Vid behov kan receptbelagda antidepressiva läkemedel ordineras. Trots lindring, orsakar diagnosen fortfarande problem i vardagslivet, och personer med diagnosen får en försämrad livskvalité.

De nya forskningsrönen gör det möjligt att man i framtiden kan utveckla läkemedel som är specifika mot dessa gener. Eftersom generna även aktiveras på olika sätt mellan könen, kan män och kvinnor med kronisk smärta få en mer riktad och effektiv behandling. 

Forskningsrönen publicerades i den vetenskapliga tidskriften Brain.