Fibromyalgi
Ungefär två procent av befolkningen är diagnostiserade med fibromyalgi. Av dessa två procent är åtta av tio kvinnor. Än vet forskare inte vad sjukdomen helt och hållet beror på.
Oförklarlig värk i kroppen
Fibromyalgi är en sjukdom som kännetecknas av smärta i kroppen.
Ofta får de personer som lider av fibromyalgi ont i nacke, axlar och nedre delen av ryggen. Händer och fötter är också kroppsdelar som du lätt får ont i vid fibromyalgi.
Andra symptom som också är vanliga är trötthet och huvudvärk.
Symptom på fibromyalgi
Smärta kan drabba de flesta efter till exempel ett hårt träningspass eller en stukad fot. Men fibromyalgi syftar till kronisk smärta, både vid fysisk aktivitet och vila.
Ofta börjar smärtan i ett avgränsat område för att sedan sprida sig till andra delar av kroppen. Smärtan kan upplevas på många olika sätt och beskrivs olika av alla de som lider av sjukdomen.
Vissa tycker att det är en brännande och svidande känsla medan andra tycker att det är en molande värk.
Vanligen sitter värken i musklerna men det finns även de som har värk i leder, ligament och skelettet.
Ett symptom som är mycket utmärkande för fibromyalgi är att musklerna känns stela på morgonen när du vaknar samt att kroppen blir mycket snabbt trött vid fysik muskelaktivitet.
Forskning har visat att personer med fibromyalgi i större utsträckning också lider av vissa andra sjukdomar, speciellt IBS och överaktiv blåsa. Symptom som magbesvär, magknip, gaser, diarré och förstoppning är därför också vanliga vid fibromyalgi.
Att leva med kronisk smärta kan dessutom leda till depression, ångest och stress.
Undersökning för diagnos
Det finns inget speciellt prov som du kan ta för att se om du har fibromyalgi. För att kunna få en diagnos måste läkaren utgå ifrån dina symptom och dessutom utesluta andra sjukdomar som kan ge liknande problem.
Kriterier som ska uppfyllas för att få diagnosen fibromyalgi är:
- Värken ska vara spridd i kroppen
- Smärtan ska ha varat i minst tre månader
- Du ska ha speciella ömma punkter på kroppen, så kallade triggerpunkter, som gör ont vid beröring (se bild)
- Andra sjukdomar måste uteslutas för att kunna fastställa fibromyalgi
Triggerpunkter vid fibromyalgi
Olika behandlingar mot fibromyalgi
Finns ingen botande behandling
I dagsläget finns det ingen behandling som helt och hållet botar fibromyalgi. Däremot finns det behandling som kan lindra och hjälpa dig att kontrollera värken.
Vilken grad av behandling man behöver beror lite på. Vissa blir bra redan efter några år medan andra har ont resten av livet.
Lyssna på kroppen
Det absolut viktigaste när det gäller fibromyalgi är att lära sig att lyssna på kroppen och veta att det är den som sätter begränsningarna för vad du kan och inte kan göra.
Läkemedel
Värktabletter kan visst ge viss lindring och utgöra ett komplement till annan behandling.
Behandlingar
Vissa tycker att massage, akupunktur och elektrisk nervstimulering (tens) kan hjälpa.
Egenvård – lindra din värk
Det kan ta tid att lära sig att leva med fibromyalgi. Men det finns mycket du kan göra för att underlätta i din vardag.
Mindre ansträngande muskelaktivitet såsom promenader, cykling och simning kan hjälpa till att stärka kroppen och därför med tiden göra det lättare att leva med värken.
Det finns dessutom studier från 2011 som visar att floating, när du ligger och flyter i mycket salt vatten, har positiva effekter på fibromyalgi. Läs om studien här.
Hjälpmedel i hemmet kan göra vardagen enklare
Ergonomiska köksredskap, sittdynor för hårda stolar på jobbet eller när du är bortbjuden på middag kan vara till hjälp. Talar du mycket i telefon är handsfree-funktionen smart. En investering i en hög säng och höga soffor kan också göra hemmet mer bekvämt.
Eftersom det är oklart vad som orsakar fibromyalgi finns inga säkra svar på hur man kan undvika eller förebygga smärtan. Men smärta i en del av kroppen under lång tid kan så småningom utvecklas till fibromyalgi och det är därför bra att tidigt söka hjälp för smärta samt utvärdera om någonting i din livssituation bidrar till smärtan.
Till exempel kan repetitiva rörelsemönster på arbetsplatsen vara en utlösande faktor samt stress och dålig sömn.
Sex och samlevnad vid fibromyalgi
Att leva med kronisk smärta kan påverka nästan alla delar av livet. Särskilt sexlivet påverkas när lätt beröring blir smärtsamt. Även följdsjukdomar som depression och ångest eller läkemedelsbehandling kan minska sexlusten.
Om du känner att läkemedel du tar minskar din sexlust, tala med din läkare. Kanske går det att ta en annan dos som du reagerar bättre på.
En gynekolog kan ge tips om sexställningar som är mer bekväma och minskar tryck på ömma punkter.
Känslomässiga problem som påverkar sexlusten kan du få hjälp med av en terapeut, kanske tillsammans med din partner.