4 myter om träningsvärk
Med hjälp av Niklas Psilander, idrottsfysiolog vid Gymnastik- och idrottshögskolan krossar vi de vanligaste myterna om träningsvärk.
Träningsvärk orsakas av mjölksyra
Falskt: Niklas förklarar att det finns många teorier om vad som orsakar träningsvärk. Till exempel skadade muskelceller eller en inflammation, till och med nervsystemet kan vara inblandat. Det är förmodligen en kombination av dessa faktorer som smälter samman för att ge träningsvärk. Men mjölksyra handlar det inte om.
– Det som kan uteslutas är att det har med mjölksyra att göra. Det säger sig självt eftersom det inte finns en förklarlig mekanism. Mycket av den träning man gör som ger mycket träningsvärk, som tunga knäböj eller excentriska knäböj när du får hjälp att lyfta upp men håller emot på vägen ner, ger nästan ingen mjölksyra alls. Så mjölksyra kan vi stryka ett streck över.
Läs mer om vad träningsvärk är.
Det är farligt att träna med träningsvärk
Falskt (men lite sant)
– Man kan träna med träningsvärk men det beror lite på vad du tränar. Det verkar som att man kan få en lätt lindring av träningsvärk med träning som en metod att lindra symptom. Det verkar heller inte förvärra eller dra ut på träningsvärk. Däremot ska man inte träna någonting som är avancerat som tunga lyft eller bollidrott som kräver snabba vändningar, fokus och bra respons, då kan det leda till att man faktiskt skadar sig. Har man mycket träningsvärk ska man vara försiktig att lyfta tungt och göra komplexa övningar. Men lätt träning är bra då också.
Ju mer vältränad du är desto mindre träningsvärk får du
– Det är nog inte alltid sant. Är man väldigt vältränad men gör en ny övning eller överbelastar så får man träningsvärk i alla fall. Till exempel kanske du tränat knäböj många år och kan göra tio repetitioner. Men helt plötsligt lägger du på tunga vikter och kör bara tre repetitioner eller du gör excentrisk knäböj när du håller emot på vägen ner, då kan jag lova att du får mycket träningsvärk.
Men å andra sidan, de som tränat länge överbelastar inte på samma sätt. Och vad gäller effekten på nervsystemet, att det blir känsligt och kan ligga bakom träningsvärk, där verkar det finnas studier som säger att det går över med tid och på så sätt är träningsbart.
Tillskott av aminosyror kan lindra träningsvärk
Falskt (men kanske lite sant)
Det finns någon eller ett par studier som visar att om man tar proteintillskott efter träning så kan man lindra träningsvärk, så det skulle kunna ha effekt. Men det är oklart vad mekanismen är, om orsaken till träningsvärk är att nervsystemet blivit uppretat och varnar så har jag svårt att se hur proteintillskott kan påverka detta.
Stretching hjälper att förhindra och behandla träningsvärk
Falskt
– Det finns i stort sett ingenting som tyder på att det gör det. Det är en myt man kan stryka. I så fall har det väldigt, väldigt liten effekt.